ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စအခ်ိန္တြင္ အလြန္အကၽြံအန္ျခင္းသည္ ပထမသံုးလပတ္တြင္ အဆုိးဆံုးျဖစ္ေသာ္လည္း နည္းလမ္းသိလွ်င္အဆင္ေျပႏုိင္ပါတယ္။ တစ္ေယာက္ႏွင့္တစ္ေယာက္ေရာဂါ လကၡဏာျပင္းထန္ပံုႏွင့္ ျဖစ္ပြားခ်ိန္မတူညီၾကေသာ္လည္း ပထမသံုးလပတ္အတြင္း ေရွာင္ၾကဥ္သင့္သည့္ အစားအစာမ်ားကိုေတာ့သိထားရန္လိုအပ္ပါတယ္။
1. အသားေအးမ်ား
က အသားျပားေအးေတြမွာ Listeria ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ားအၿမဲတေစ တြယ္ကပ္ေနေလ့ရွိေၾကာင္းကို အေမရိကန္ကိုယ္ဝန္ေဆာင္အဖြဲ႕အစည္းႀကီးကေျပာၾကားထားပါတယ္။ Listeria ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ဖ်ားနာျခင္းဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြမွာ အျဖစ္အမ်ားဆံုးျဖစ္ေၾကာင္းကိုလည္း အေမရိကန္ေရာဂါ ထိန္းခ်ဳပ္ေရးစင္တာရဲ႕ အဆုိအရသိရပါတယ္။ Listeria ပိုးဟာ အခ်င္းကိုျဖတ္၍ သေႏၶသားေလာင္းကို ေသေစႏုိင္ေလာက္သည္ ထိ ျပင္းထန္ေသာေရာဂါကိုျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မျဖစ္မေနစားရမယ္ဆုိရင္ေတာင္ အသားကိုလံုးဝက်က္သည္အထိခ်က္ၿပီး ပူပူေႏြးေႏြးအခ်ိန္မွာသာ စားသင့္ပါတယ္။
2. အခ်ိဳ႕ေသာငါးမ်ား
အခ်ိဳ႕ေသာငါးေတြမွာ ျပဒါးဓာတ္ျမင့္မားစြာပါဝင္ေလ့ရွိတာေၾကာင့္ သေႏၶသားေလာင္းရဲ႕ဖြံ႔ၿဖိဳးမႈေတြ ကို ေႏွးေကြးေစၿပီး ဦးေႏွာက္ကိုလည္းပ်က္စီးေစပါတယ္။ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္သည့္ငါးမ်ားမွာ -
- ႏွႈတ္ခမ္းဓားကဲ့သို႔ခၽြန္ထက္တဲ့ငါး (swordfish)
- မက္ကရယ္ငါး (Mackerel)
အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းမျဖစ္ေစရန္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ားသည္ ငါးအစိမ္းႏွင့္ မက်က္တက်က္ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ ငါးမွန္သမွ်ကိုေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။
3. အစပ္အရသာရွိေသာ အစားအစာမ်ား
ကိုယ္ဝန္ပထမသံုးလအတြင္းမွာ ခ်ဥ္ျခင္းတက္ေလ့ရွိတာေၾကာင့္ အစပ္ကိုပိုမိုစားသံုးလိုတဲ့ စိတ္ဆႏၶေတြျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္လည္း အစပ္ေတြစားျခင္းဟာ ရင္ပူေစ႐ံုသာမက ဝမ္းေလွ်ာျခင္းကိုလည္းျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။
4. ဒိန္ခဲအေပ်ာ့မ်ား
အသားျပားေအးေတြမွာသာမက ဒိန္ခဲအေပ်ာ့ေတြမွာလည္း Listeria ပိုပါတတ္ပါတယ္။ ဒိန္ခဲေတြအျပင္ ႏြားႏို႔အစိမ္းေတြ၊ ပိုးသတ္မထားတဲ့ႏုိ႔ေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစားအစာမွန္သမွ်ကို ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္တစ္ေလွ်ာက္လံုး ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။
Dr. Thinzar Wynn
www.drmyanmar.com



No comments:
Post a Comment