ေရႁမႊာေရဆုိသည္မွာ ပဋိသေႏၶတည္ၿပီးေနာက္ 12 ရက္အၾကာမွာ ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ အ၀ါေရာင္အရည္ၾကည္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရႁမႊာေရမွာ မ်ားစြာေသာ အေရးႀကီးတဲ့ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြရွိၿပီး သေႏၶသားေလာင္းက်န္းမာစြာဖြ႔ံၿဖိဳး ေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္ အေရးပါပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရႁမႊာေရအေၾကာင္းကို ဗဟုသုတအျဖစ္ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
♦ ေရႁမႊာေရဆိုတာဘာလဲ
မိခင္၀မ္းဗုိက္အတြင္းမွာ ကေလးငယ္ဟာ အေျမႇးပါးႏွစ္ခု ေပါင္းစပ္ထားတဲ့ ေရႁမႊာအိတ္ထဲမွာေနၿပီး ဖြ႔ံၿဖိဳးႀကီး ထြားပါတယ္။ ေရႁမႊာအိတ္ထဲမွာရွိတဲ့ ေရႁမႊာေရက ကေလးငယ္ကို ၀န္းရံထားပါတယ္။
ကိုယ္၀န္အေစာပိုင္းကာလမ်ားတြင္ ေရႁမႊာေရကို မိခင္ထံမွ ေရနဲ႔ဖြဲ႕စည္းထားေပမဲ့ ကိုယ္၀န္အပတ္ 20 ေလာက္မွာေတာ့ သေႏၶသားရဲ႕ က်င္ငယ္ေရနဲ႔ ေျပာင္းလဲအစားထိုးလိုက္ပါတယ္။
ေရႁမႊာေရမွာ က်င္ငယ္ေရသာမက မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္၊ ေဟာ္မုန္းနဲ႔ ေရာဂါပိုးကူးစက္မႈကို တိုက္ထုတ္ႏိုင္တဲ့ ပဋိဇီ၀ပစၥည္းေတြပါ၀င္တာေၾကာင့္ သေႏၶသားအတြက္ သဘာ၀တရားကေပးတဲ့ အဖိုးတန္ လက္ေဆာင္ျဖစ္ပါတယ္။
ေရႁမႊာေရရဲ႕အေရာင္ဟာ အစိမ္းေရာင္ (သို႔) အညိဳေရာင္ရွိလွ်င္ ကေလး၀မ္းသြားတယ္လို႔ေျပာႏုိင္ပါတယ္။ ဒါဟာ ကေလးရဲ႕ ပထမဦးဆံုး အူလႈပ္ရွားမႈျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဗုိက္နာေနစဥ္ ေရႁမႊာေရထဲတြင္ငယ္ခ်ီးပါေနပါက ကေလး အႏၲရာယ္ရွိႏိုင္ပါတယ္။
ေရႁမႊာေရဟာ သေႏၶသားအတြက္မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ေရႁမႊာေရရွိျခင္းရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးေတြက ကေလးငယ္ကို ျပင္ပဖိအား သက္ေရာက္မႈကေန ကူရွင္သဖြယ္ကာကြယ္ေပးထားပါတယ္။ အပူထိန္းပစၥည္းအျဖစ္ ကေလးငယ္ကို ေႏြးေထြးေနေစပါတယ္။ ပဋိဇီ၀ပစၥည္းပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေရာဂါပိုးမႊားမ်ားအႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ တယ္။
အဆုတ္နဲ႔အစာေျခစနစ္ ဖြ႔ံၿဖိဳးမႈကို အေထာက္အကူျပဳႏုိင္ပါတယ္။ ေရႁမႊာေရကို ႐ႈသြင္းျခင္း၊ မ်ိဳခ်ျခင္းတို႔ျဖင့္ အဆုတ္နဲ႔ အစာအိမ္လမ္းေၾကာင္းရွိ ႂကြက္သားေတြကို အလုပ္လုပ္ေစတယ္။
ေရႁမႊာေရအတြင္း လြတ္လပ္စြာလႈပ္ရွားႏုိင္တာေၾကာင့္ အ႐ိုးႏွင့္ႂကြက္သားမ်ားကို အခ်ိဳးအစားက်နစြာဖြ႔ံၿဖိဳး ေစပါတယ္။ ေရႁမႊာေရေၾကာင့္ ေျခေခ်ာင္း၊ လက္ေခ်ာင္းမ်ား ပူးကပ္မေနဘဲ ပံုစံတက် ႀကီးထြားလာပါတယ္။
ေရႁမႊာေရက ခ်က္ႀကိဳးကို မဖိမိေအာင္ ကာကြယ္ေပးထားတာေၾကာင့္ သေႏၶသားက အစားအစာ နဲ႔ ေအာက္ဆီဂ်င္ကိုအခ်င္းမွ တဆင့္ေကာင္းမြန္စြာရယူႏုိင္ပါတယ္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ ေရႁမႊာေရပမာဏသည္ ကိုယ္၀န္ 34 ပတ္မွ 36 ပတ္အတြင္း အျမင့္ဆံုးျဖစ္ေလ့ျဖစ္ၿပီး ပမာဏအားျဖင့္ 800ml ရွိပါတယ္။ ေမြးဖြားရက္နီးလာတာနဲ႔အမွ် တျဖည္းျဖည္းနည္းလာၿပီး အပတ္ 40 ေလာက္မွာ 600ml ေလာက္ပဲရွိပါေတာ့တယ္။
Dr. Htet Htet Aung
www.drmyanmar.com



No comments:
Post a Comment