ကိုယ္၀န္ေဆာင္စဥ္ ေရွာင္သင့္တဲ့ အစားအေသာက္မ်ား - ဆရာဇီ၀က(ျမန္မာတုိင္းရင္းေဆးမ်ား)

Latest Posts

ဆရာဇီ၀က(ျမန္မာတုိင္းရင္းေဆးမ်ား)

The first wealth is health 4U(The Collection of Health Tips)

pCloud Premium

Post Top Ad

Your Ads Here - Contact - 09421157911, 09794426154, 09253351244

Post Top Ad

Wednesday, December 13, 2017

ကိုယ္၀န္ေဆာင္စဥ္ ေရွာင္သင့္တဲ့ အစားအေသာက္မ်ား


ကဖင္းဓာတ္ပါ၀င္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား
        ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္၊ ကိုကာကိုလာ၊ ေခ်ာကလက္နဲ႔ အားျဖည့္အခ်ိဳရည္ေတြမွာ ကဖင္းဓာတ္ ပါ၀င္ပါတယ္။ ကဖင္းဓာတ္ အလြန္အကၽြံမွီ၀ဲမိရင္ ကိုယ္၀န္ပ်က္က်ႏိုင္ေခ်ရွိပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္စဥ္မွာ တစ္ေန႔ကို ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ (ကဖင္းဓာတ္ 200 mg) သာ ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။

ငါးအစိမ္း၊ မက်က္တက်က္ အသားငါး
        မခ်က္မျပဳတ္ဘဲ စားရတဲ့အသားေတြနဲ႔ မက်က္တက်က္ခ်က္ထားတဲ့ အသား၊ ပင္လယ္စာ စတာေတြဟာ ကိုယ္၀န္ေဆာင္စဥ္မွာ လံုး၀ေရွာင္ရွားသင့္တဲ့ အစားအစာေတြပါ။ အဲဒီအစားအစာေတြမွာ Toxoplasma နဲ႔အျခားေသာ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြရွိေနႏိုင္တာေၾကာင့္ အစာအဆိပ္သင့္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္စဥ္ ကာလတေလွ်ာက္လံုး ငါးနဲ႔ပင္လယ္စာေတြကို က်က္ေအာင္ေသခ်ာစြာ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွ စားရမယ္လို႔ FDA က အၾကံျပဳထားပါတယ္။

အကင္မ်ားႏွင့္ က်ပ္တိုက္ထားေသာအသားမ်ား
        အကင္မ်ား၊ က်ပ္တိုက္ထားေသာအသားမ်ား၊ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ အၾကာႀကီးသိမ္းဆည္းထားတဲ့ ပင္လယ္စာမ်ားမွာ အစာအဆိပ္သင့္တာကို ျဖစ္ေစတဲ့ Listeria ပိုးမႊားမ်ားေပါက္ဖြားေနႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လတ္ဆတ္ၿပီး ေသေသခ်ာခ်ာခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ အသားငါးေတြကိုသာ စားသင့္ပါတယ္။

အရက္
        ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ အရက္ေသာက္တာေၾကာင့္ သေႏၶသားေပၚမွာ ျပင္းထန္ဆိုးရြားတဲ့ ထိခိုက္မႈမ်ား ရွိလာပါတယ္။ အရက္အလြန္အကၽြံေသာက္တာကို မဆိုထားႏွင့္၊ နည္းနည္းေလာက္ေသာက္တာနဲ႔တင္ သေႏၶသားအတြက္ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

ေအးခဲထားေသာ အသားစဥ္းေကာမ်ား
        ေရခဲေသတၱာထဲမွာ အၾကာႀကီးသိမ္းထားတဲ့ အသားစဥ္းေကာမ်ားဟာ ပုပ္သိုးလြယ္ၿပီး Listeria ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ ေပါက္ဖြားႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ သေႏၶသားအတြက္ အႏၱရာယ္ရွိပါတယ္။

မာက်ဴရီဓာတ္ပါေသာငါးမ်ား
          မာက်ဴရီဓာတ္ဟာ သေႏၶသားရဲ႕ ဦးေႏွာက္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကို အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ Omega 3 ပါ၀င္ၿပီး မာက်ဴရီဓာတ္နည္းပါးေသာ ဆာဒင္းငါးနဲ႔ တူနာငါးမ်ားကိုသာ ေရြးခ်ယ္စားသံုးပါ။

အသင့္စားသံုးႏိုင္ေသာ ဒိန္ခဲအေပ်ာ့
        ဒိန္ခဲအမာေတြကို ေသခ်ာက်က္ေအာင္ က်ဳိထားတဲ့ႏြားႏို႔နဲ႔ျပဳလုပ္ေလ့ရွိေပမယ့္ ဒိန္ခဲအေပ်ာ့ကုိေတာ့ ႏြားႏို႔အစိမ္းနဲ႔သာျပဳလုပ္ထားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ Ecoli နဲ႔ အျခားပိုးမႊားမ်ားရွိေနႏိုင္ၿပီး အစာအဆိပ္သင့္႐ံုသာမက ကိုယ္၀န္ပ်က္က်တဲ့အထိ ျဖစ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ သတိျပဳစားသံုးသင့္ပါတယ္။
 စားႂကြင္းစားက်န္မ်ား
        စားေသာက္ဆိုင္မွာ စားလို႔က်န္တဲ့အစားအစာမ်ားကို အိမ္သို႔ျပန္သယ္မလာပါနဲ႔။ ကားရဲ႕ အပူခ်ိန္ေၾကာင့္ ထုတ္ပိုးထားေသာအစားအစာမ်ားမွာ ဘက္တီးရီးယား ပိုးမႊားမ်ားေပါက္ဖြားႏႈန္းကို အားေပးပါတယ္။

ကြတ္ကီးမုန္႔ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ ျပင္ဆင္ထားေသာ ဂ်ဳံၾကမ္း
        ဒါကေတာ့ ကြတ္တီးလုပ္ရတာကို ၀ါသနာပါတဲ့ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ား အထူးသတိျပဳ သင့္တဲ့အခ်က္ပါ။ ကြတ္ကီးျပဳလုပ္ေနရင္းနဲ႔ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ဂ်ဳံၾကမ္းကို ပါးစပ္ထဲထည့္မိေလ့ရွိပါတယ္။ အဲဒီဂ်ဳံၾကမ္းမွာ ၾကက္ဥစိမ္းပါတာေၾကာင့္ ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊားမ်ားလည္း ပါ၀င္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကြတ္ကီးျပဳလုပ္ေနစဥ္မွာ ဂ်ဳံမႈန္႔ကို မျမည္းမိေအာင္ ဂရုစိုက္ပါ။

အိမ္တြင္ျပဳလုပ္ေသာေဆာ့စ္မ်ား
        ၾကက္ဥစိမ္းမ်ားပါ၀င္တဲ့ အိမ္လုပ္ေဆာ့စ္မ်ားအစား ပိုးသတ္ထားေသာ ၾကက္ဥျဖင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္သည့္ ေဆာ့စ္မ်ားကိုသာေရြးခ်ယ္ေပးပါ။

ၾကက္ေကာင္လံုးအစာသြပ္
        အစာသြပ္ထားတဲ့ ၾကက္သား သို႔မဟုတ္ ၾကက္ဆင္သားဟာ အရသာရွိလွေသာ္လည္း ေသခ်ာ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွ စားသင့္ပါတယ္။ အသားမွထြက္လာေသာအရည္ႏွင့္ သြပ္ထားေသာအစာမ်ားေၾကာင့္ ဘက္တီးရီးယား ပိုးမႊားမ်ား ေပါက္ဖြားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ အပူခ်ိန္ 180 ဒီဂရီမွာထားၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္ေကာင္လံုး အစာသြပ္ကိုသာ ေရြးခ်ယ္စားသံုးပါ။

ဟင္းသီးဟင္းရြက္အစိမ္းမ်ား
        ပဲပင္ေပါက္၊ မုန္လာဥစတာေတြကို အစိမ္းမစားပါနဲ႔။ ၎တို႔မွာရွိတဲ့ ဘက္တီးရီးယား ပိုးမႊားေတြက ေရျဖင့္ေဆးေၾကာ႐ံုနဲ႔ မဖယ္ရွားႏိုင္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ေသခ်ာေၾကာ္ေလွာ္ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွသာ စားသံုးသင့္ပါတယ္။

ၾကက္ဥစိမ္းျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ သားေရစာမ်ား
        ပူတင္းစတဲ့ သေရစာမ်ားလုပ္တဲ့အခါ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥအစိမ္းမ်ားကိုသာ သံုးေလ့ရွိတာေၾကာင့္ Salmonella ပိုးေတြပါ သြားတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပူတင္းလုပ္တဲ့အခါမွာ ေသခ်ာ ပိုးသတ္ထားတဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ၾကက္ဥတို႔ကိုသံုးၿပီး အပူခ်ိန္ 160 ဒီဂရီထိ ေပါင္းသင့္ပါတယ္။

ေသေသခ်ာခ်ာ မက်ဳိထားေသာႏြားႏို႔
        ေသခ်ာမက်ဳိထားေသာႏြားႏို႔မ်ားတြင္ Listeria နဲ႔ Ecoli တို႔ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အစာအဆိပ္သင့္တာအျပင္ ကိုယ္၀န္ပ်က္က်သည္အထိ ျပင္းထန္ႏိုင္ပါတယ္။


Dr. Htet Htet Aung
www.drmyanmar.com

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad